Geng

Thursday, September 23, 2010

Apa kesalahan 'WANITA NINJA' itu hingga beliau DIAIBKAN?

Salam perpaduan. Mood Maher Zain aku hilang bila nak mulakan bicara bagi entri kali ni. Rasa serba salah. Patut ke aku ketengahkan. Atau patut ke aku diamkan diri. Ini bukan kali pertama sahabat facebook aku ini memburuk-burukkan bekas suaminya. Dah berkali-kali. Namun kali ini aku rasa bersubahat pula kalau biarkan ia berterusan tanpa pengetahuan pihak yang satu lagi. Aku nekad, aku kena dedahkan juga. Maaf sahabat facebook ku, tidak terniat untuk aku memburukkan kamu, aku tahu jika aku memberi pendapat dalam wall post kamu di bawah ini, pasti komen aku akan di delete. Dan mungkin lebih teruk aku akan di remove dari sahabat facebook mu.

Sebelum pihak media menghebah dan memburukkan lagi keadaan, perlu bagi aku mengutarakan apa yang berlaku :

Ya, tidak ada masalah untuk meminta pendapat sahabat facebook mu akan masalah yang melanda dirimu. Tetapi janganlah sampai menggelar wanita yang berpurdah itu "NINJA". Ini tidak boleh diterima! Kamu wanita, ninja itu pun wanita, takkanlah kamu tidak punyai hati yang sama? Ayat apa ini : "BERLAGAK ALIM MACAM NINJA??" Lagi satu :"DALAM HATI BUSUK MEMBURUKKAN ORANG LAIN??" --> Hebatnya, boleh baca hati orang lain.

Bila kamu masukkan wall post ini, sudah pasti menderu-deru komen yang diterima. Percayalah, mereka memberi komen tanpa mengetahui isu yang sebenar. It's not fair bila kenyataan di sebelah pihak sahaja, sedangkan pihak yang sana mendiamkan diri. Maka, sahabat-sahabat facebook mu yang lain terus memberikan respon :

Apa salah 'wanita ninja' itu? Hingga dia diaibkan sebegini rupa di fb? Kamu boleh bermaharajalela sebab beliau tidak ada akaun fb utk menjawab? Atau kamu memang sengaja untuk mengaibkan 'wanita ninja' tersebut. Atau juga kamu mahu ia menjadi satu drama yang panjang seumpama perang cyber Fasha Sandha dan Nora Danish?

Bila melihat sahabat-sahabat facebook mu memburukkan wanita ninja tersebut, kamu semakin galak memanaskan keadaan. Apa ini?

Bila diteruskan, makin teruk komen-komen yang diberi oleh sahabat-sahabat facebook kamu. Aku tidak boleh terima! Suami wanita ninja pula menjadi mangsa.

Macam syaitan? Astaghfirullah. Kalaulah wanita ninja itu membacanya.. :((

Astaghfirullah..Makin menjadi-jadi.. :((

Astaghfirullah.. Speechless.. :((

Lihatlah apa yang diperolehi dari wall post yang beliau keluarkan..Agak-agak dia puas hati ke wanita ninja dan suaminya dihina??

Astaghfirullah.. Makin melampau.. :((

Allah Lebih Mengetahui...

Untuk kamu wahai sahabat : "Cukup2lah m'hina,mngumpat & m'aibkan orang lain..Igt,klau kita X tau hal sbnr,jgn simply bt fitnah & gna FB utk mlepaskn amarah anda..Plg sadis skali,mrk yg mbaca status anda trus mnerus psalahkan insan yg x tau apa2 tu & backup anda habis2an tnpa selidik d antr 2 belah pihak..Kejamnya!Rupanya nilah sikap anda ye..patu...tlh rmhtga anda xkekal!Dunia ni mmg pnuh sandiwara..ninja pn ninjalah asalkn hidup diberkati!Amin..." - Eda Pasha

Ambillah pengajaran dari video ini :



Selesaikanlah dengan cara yang baik...Allah akan menolong.. Inshaallah, we'll find the way..

Note :
1) Siapa wanita ninja ini?
2) Siapa Ustaz yang menjadi isteri kepada wanita ninja?
3) Dan siapa empunya gerangan facebook yang dinyatakan di atas?

Mudah sahaja jawapannya, mereka PUBLIC FIGURE!

Download:
FLVMP43GP
Download:
FLVMP43GP
Download:
FLVMP43GP

14 comments:

alinac lover said...

saya ingt ninja tu apa :(

Akhi Fairuz Al-Jengkari said...

saya sedih sgt bila wanita ninja itu diaibkan..:((

inSan leMoh sEgalo2nyo said...

!!

Suhaili Rosli said...

hmm..agak aa klau ada problem dlm rumahtangga pun.. jgn aa smpai publish kt fb...(gtau smua org)

Shida Maniiiis said...

ade gak org cbe wat fitnah sy kat FB, die nak aibkan sy..tp alhamdulillah, Allah tu maha kuasa, satu2 perangai buruk die sedare2 die nampak..puncenya hny adalah 'JELES'..Nauzubillah, mudah2an kita dihindarkan dr penyakit hati..Sama jaga hati masing dengan ingat Allah.. =) Waallahualam..(Shida Sahrin)

Mohammad Aiman said...

subhanallah.. ingatkan nape ckp ninja. rupenye sebab purdah..
xsangke muslim sendiri yang ckp macam tuh..

ape2 pun, soal rumah tangga, xperlulah diuar-uarkan dalam FB..
makin menjadi2 dah keburukan FB sekarang..

wallah hu alam..

http://aiman-pena.blogspot.com

Akhi Fairuz Al-Jengkari said...

ya aiman..menghina wanita berpurdah dgn kata2 sedemikian tidak dapat diterima walau apa jua alasan..

Anonymous said...

ddd

Anonymous said...

Eda Pasha: Sememangnya sgt memalukan..mengaibkan dan menyedihkan..
Dia yg dulunya eda sgt hormati..sbg seorang kakak..tp..x sangka snggup menghina bekas madunya sendiri..tanpa menyelidik terlebih dahulu...
cuba kalau kite di tempat 'ninja solehah tu'...? sedih kan...
di sinilah kite boleh menilai seberapa solehahnya si dia itu...
dan mengapakah rumahtangga nya x kekal..
mungkin ada hikmah disebalik perpisahan itu..
Allah ingin menemukan kebahagiaan buat suaminya dgn wanita solehah yg sanggup digelarnya ninja tu...
tp xpe..mrk redha atas segala qada dan qadar..walaupun pernikahan mrk dicemuh satu dunia yg sangat jahil...
sebenarnya dalam hidup ni.. xde istilah perampas suami orang...
sbb lelaki itu diberi Allah..dihalalkan Allah utk memiliki 4 isteri.. jadi jikalau lelaki tersebut memiliki lebih dr 4 isteri barulah kita boleh gelar wanita yg ke 5 itu perampas sbb dia ternyata tiada hak lg utk bersuamikan suami seseorang itu...

kalau Allah sendiri dah halalkan mrk utk beristeri lebih drpd 1..apalah daya kita utk mengharamkan...dan menafi ketentuan tu...
pd saat pertama hati sy memikirkan hal lelaki dgn isteri 4 ni..jujur sy sgt pantang..dan normallah bila di benak akan keluar mcm2 hasutan syaitan yg akan menyuruh si suami tersebut melafazkan talak sblm menikahi yg lain..

tp.....over the years... beberapa tahun lepas tu... bila kematangan sudah terbina..dan kerap muhasabah diri...membuatkan hati sy redha jika benar 1 hari nanti sy ditakdirkan Allah bermadu...
sbnrnya sgl qada dan qadarnya kita x mampu nak halang...
yg penting hati kene sentiasa redha..kene sentiasa melebihkan mengutamakan Allah swt dr yg lain meskipun suami kita sndiri..
sbb apabila cinta kita pd Allah disemarakkan lebih dr cinta kita pd suami...meskipun suami menikah lebih dr 1..hati kita xkan cepat goyah sbb kita tau cinta hakiki kita adalah Allah... Dia yg Maha Esa.. Maha Satu..Maha Mendengar segala-galanya...di sinilah letaknya solehah seorang isteri itu..
bukan pd paras rupanya.. lunak suaranya...dan segalanya yg lagha...
mmg benar akan ada yg berkata..
'skrg bolehlah ckp...redha la apelah..tp x kena lg... nanti dah kena baru tau langit tinggi rendah...'

tp sebenarnya..bg sy...jika kita dah prepare awal-awal utk segala kemungkinan...inshaAllah akan datang sesuatu yg baik utk kita...
sy pegang pd 1 prinsip ni.. expect the unexpected but pray for the best! hati tu kene sentiasa mengingatinya saat susah & senang...
suami walau mcm mana pun kerenah mrk..ttp wajib dilayan..saat tu..jangan fikirkan sangat hati kita...utamakan mrk dahulu..sbb jika kita x jemu melayani mrk..sentiasa mmbri kasih syg...inshaAllah jannah tu milik kita...

jadi hal2 sebegini terjadi sbb seseorang tu x boleh terima ketentuan Allah dr mula lg.. x boleh redha dgn takdirNYA... juga x boleh nak hadapi qada' dan qadarnya dgn sejujurnya...sbb tu boleh keluar kata2 aib sebegitu...
wanita yg baik yakni solehah...takkan mengaibkan sesiapa yakni bekas suami atau madunya di mata dunia... meskipun mrk ada berbuat salah... sbb perempuan yg baik..die tau itu bukan penyelesaiannya.. cara yg baik..setel kt blakang..diam2..xde siapa tau.. dan teruskan berdoa utk kebahagiaan semua org...bukan dgn cacian dan makian...

nilah namanya fitnah akhir zaman...
mashaAllah...
smg kita semua dalam peliharaNya...amin..

Akhi Fairuz Al-Jengkari said...

syukran ya ukhti..

ejdeejasmi said...

salam
terpanggil untuk mengomen..

dah tahu sapa pemilik akaun itu..sepptutnya bekas isteri xleh mengeluarkan ayat2 menghina camtu..hbis tu semua wanita berpurdah adalah ninja la yerk..
xsgka dia boleh kuarkan ayat2 mcm tu..muka nmpk lembut..ckp sopan tapi jgn la smpai camtu..
sekarang semua org akan nmpk si madu tadi xbersalah

tapi: si madu jgn la pula menghalang anak2 yg lahir dri isteri pertama itu untuk berjumpa dengan ibu sendiri..menghalang hak org..si suami kena main peranan..tapi nmpknya si suami pun sma..cmner nak di contohi...

P/S: semua bersalah...yg si istri mengaibkan org,si madu mengahlang hak sebenar ibu kandung dan si suami xpandai mendidik..wallahuallam

Akhi Fairuz Al-Jengkari said...

yg pastinya kita sbg warga masyarakat tidak mengetahui kisah sebenar ttg mereka. terutama soal penjagaan anak. but menggelarkan wanita berpurdah itu ninja yg tidak dpt diterima.

Nurzy said...

mohon share

Akhi Fairuz Al-Jengkari said...

silakan..