Geng

Saturday, September 25, 2010

Harapanku setinggi GUNUNG!

Salam Kemanusian Sejagat "Save The Soul". Semua sudah maklum akan Showcase Maher Zain di Shah Alam pada 14 dan 15 Oktober. Tiket pula sudah habis ditempah bagi kedua-dua hari tersebut. Cukup ramai fans MZM-FC yang dukacita kerana tidak sempat booking tiket lebih awal. Sabarlah, inshaallah akan datang Maher Zain akan kembali sekali lagi ke Malaysia. Dan berkemungkinan besar pada kali itu giliran anda pula untuk memiliki tiket. 

Sebagai salah seorang dari tenaga penggerak MZM-FC di facebook, kami amat-amat berharap agar perkara ini menjadi realiti semasa Showcase berkenaan :

a)  Dapat memberikan Buku Mesej Maher Zain kepada Maher Zain sendiri. Untuk makluman, melalui Admin Firuz Akhtar, MZM-FC telah melancarkan suatu projek khusus buat peminat Maher Zain menyampaikan ucapan. Ucapan yang merangkumi kata-kata penghargaan, sokongan, motivasi dan lain-lain ini akan dibukukan. Kemudian, semasa Showcase kami akan menyerahkan kepada beliau.

b) Tshirt MZM-FC buat Maher Zain. Ya, hingga esok (26 September 2010), saya membuka tempahan kepada semua fans Maher Zain agar memilikinya. Tidak kiralah samada mereka dapat pergi ke Showcase atau tidak. Ini tshirt yang akan diberikan kepada Maher Zain (sample design) :


c) Maher Zain akan sign satu Tshirt MZMFC sebagai simbolik pelancaran Fan Club beliau di Malaysia. Dan Tshirt ini akan di frame kan untuk peminat. Mungkin akan diadakan jualan lelong.

d) Menyerahkan RM 1 hasil satu jualan Tshirt kepada pihak penganjur Raudhatus Sakinah bagi diberikan kepada Palestine. Sebab itu design tshirt meletakkan tag "Palestine Will Be Free".

e) Bergambar kenangan bersama semua ahli MZMFC yang memiliki Tshirt MzmFC.

Namun perkara ini saya simpan. Sebab saya sedar saya bukanlah penganjur. Saya hanya seorang admin di facebook. Ingin mewujudkan MZM-FC di alam nyata pun seperti tidak mampu. Lokasi saya di Segamat, Johor. Dan saya nampak pusat operasi yang terbaik untuk menggerakkan perkara ini di Kuala Lumpur. 

Cuma saya berasakan cadangan ini perlu diterima oleh pihak penganjur sebagai menghargai peminat Maher Zain di Malaysia. Tambah-tambah menghargai peminat beliau yang telah menempah tiket lebih awal untuk Showacase.

Cuba bayangkan, apa sahaja aktiviti yang melibatkan Maher Zain, pasti beliau akan update di Fan Page beliau di facebook. Untuk mengadakan Showcase di Malaysia sahaja pun, beliau mempromosinya dengan menukar profile picture yang digunakan oleh pihak penganjur, Raudhatus Sakinah. Namun tidak menghairankan jika kelima-lima perkara yang saya nyatakan di atas akan dilaporkan oleh beliau di laman facebook nya sendiri.

Baik, apa kebaikan jika perkara ini direalisasikan?
a) Maher Zain maklum peminat beliau di Malaysia ramai
b) Maher Zain maklum peminat beliau di Malaysia sudah ada kelab peminat secara rasmi (melalui upacara menandatangani tshirt sebagai simbolik pelancaran MZM-FC)
c) Maher Zain dapat membaca kesemua ucapan-ucapan, kata-kata penghargaan, kata-kata sokongan dari peminat beliau di Malaysia melalui Projek Buku Mesej kepada Maher Zain.
d) Maher Zain dapat bergambar mesra bersama peminat beliau di Malaysia, khususnya MZM-FC sendiri.
e) Maher Zain akan maklum warga Malaysia cakna akan permasalahan Umat Palestine.
f) Dan akhirnya akan menimbulkan persepsi kepada Maher Zain : "Peminat di Malaysia cukup bagus. Fan Club ditubuhkan, memberi ucapan melalui buku mesej, serta bergambar kenangan. Aku mesti hadir lagi ke Malaysia selepas ini"

See? Ini pasti akan berlaku jika ia dapat direalisasikan. Namun permasalahan di sini adalah :
a) Melalui rancangan Nasi Lemak Kopi O, pihak penganjur telah maklumkan tentatif bagi Showcase. Ini bermaksud, apa yang saya hajatkan ini tidak akan menjadi kenyataan. Sudah pasti 3 jam yang diperuntukkan semasa konsert telah dipenuhi dengan aktiviti.
b) Tiada hubungan secara langsung dari pihak MZM-FC (Saya, Firuz Akhtar & Nur Shahidat) dan pihak penganjur --> Raudhatus Sakinah, Inteam Record dan My Event
c) Mungkin pihak penganjur beranggapan MZM-FC hanya sebuah pertubuhan di alam maya sahaja. Tidak lebih dari itu.
d) MZM-Fc tidak memiliki pengerusi, dan ajk-ajk yang lain. Tidak ada perlantikan. Yang ada hanya pengasas, iaitu saya.

Inilah permasalahan yang saya fikirkan. Dan saya rasa cukup mustahil perkara-perkara yang saya maksudkan berlaku.

PERSOALANNYA IALAH :

SIAPA YANG BOLEH MEMBANTU SAYA AGAR PERKARA INI DIREALISASIKAN??? 

Friday, September 24, 2010

MAAF, TEMPAHAN TIKET SHOWCASE MAHER ZAIN SUDAH PENUH!

Kami memohon maaf kepada semua peminat Maher Zain kerana semua tempahan tiket telah penuh. Diharapkan peminat Maher Zain akan sentiasa mengikuti website kami untuk perkembangan terkini Maher Zain di Malaysia (termasuk lokasi-lokasi lain utk Meet The Fan)

Due to  full bookings for the Showcase, we would like to really apologize to all Maher Zain’s fan. Please keep updated with our website for latest information on Maher Zain in Malaysia (including his ‘Meet The Fan’ session).

 

Dibawakan khas untuk anda! Showcase Maher Zain, “Save The Soul”
Untuk dapatkan tiket, hubungi :
1) Raudhatus Sakinah, 03-4108 9669 (Pn Izahana)
2) In-Team Records, 03-6273 6393 / 017-668 1885 (En Fairus)
3) My Event Enterprise, 03-5511 0650 (En Roslan / En Naizi)
* Harga tiket : RM70, RM100, RM150, RM200


Untuk Peta ke Wisma MBSA, klik sini
Terkini pada jam 10.30 PAGI, 24 September 2010 :
Baki Tiket Belum Ditempah:

14TH OCTOBER
TIKET RM200 – FULLY BOOKED!!
TIKET RM150 – FULLY BOOKED!!
TIKET RM100 – FULLY BOOKED!!
TIKET RM70 – FULLY BOOKED!!

15TH OCTOBER
TIKET RM200 – FULLY BOOKED!!
TIKET RM150 – FULLY BOOKED!!
TIKET RM100 – FULLY BOOKED!!
TIKET RM70 – FULLY BOOKED!!


* Utk memudahkan proses penyampaian maklumat yang tepat (tempahan tiket, layout dewan, etc),
boleh hubungi pejabat di talian 03-41089669
Terima Kasih di atas sokongan anda!

Original posted by : Raudhatus Sakinah

Ini wajah Auditorium MBSA

Salam penuh takzim. Seringkali saya diajukan persoalan mengenai susun atur seat bagi Showcase Maher Zain di Shah Alam. Sahabat-sahabat di MZM-FC mengajukan persoalan ini disebabkan perbezaan tiket bagi Showcase ini. RM 200, RM 150, RM 100 dan RM 70. Sudah pasti persoalan itu tidak dapat saya jawab kerana pihak penganjur masih belum memaklumkan akan perkara ini. 

Semua sudah sedia maklum, Showcase ini akan diadakan di Auditorium MBSA. Ini alamatnya :

Majlis Bandaraya Shah Alam
Tingkat 1, Wisma MBSA
Persiaran Perbandaran 
40000 Shah Alam

Jika tidak silap saya, Auditorium di Tingkat 3. Sebenarnya sudah 2 kali saya terlibat dengan program di sini. Maksud saya di Auditorium MBSA. Tetapi ketika itu bukan konsert Mentor la, tetapi program lain. Oleh yang demikian, saya akan share suasana atau gambaran sebenar Auditorium MBSA.

Ini pandangan luarannya. Jika anda menjengukkan kepala anda di luar, anda akan dapat melihat Masjid Sultan Salahuddin Shah Alam. Masjid ini begitu hampir dengan Auditorium MBSA.

Keduanya, saya tunjukkan pula gambar dari stage. Ini ruang dalam Auditorium. Untuk seat bawah, kerusinya seperti di bilik kuliah. Begitu juga di tingkat atas.

Lebih jelas lagi, saya lampirkan gambar ini. Gambar di ambil dari tingkat atas. Jika difikirkan secara logik, sudah tentu stage itu milik Maher Zain. Peminat yang booking tiket RM 200 pasti di hadapan. Tidak kiralah anda di tengah-tengah, di kiri atau di kanan. Mungkin mereka akan memenuhi kerusi di barisan 1, 2 dan 3. Kenapa, rasa tak adil ke? Ye la, sama-sama bayar RM 200, takkanlah duduk di barisan ke-3. Come on, jangan begini sahabatku, 3 barisan hadapan sudah cukup selesa bagi yang menempah tiket RM 200. Itupun jika benar telahan saya.

Untuk RM 150, mungkin di belakang peminat yang menempah tiket RM 200. Begitulah juga untuk penempah tiket RM 100. Mereka ini pula di belakang peminat yang menempah tiket RM 150. Bagaimana pula kedudukan penonton yang menempah tiket RM 70? Perhatikan semula gambar di atas. Nampak kan kerusi di tingkat 2. Saya menjangkakan kalian akan berada di sana. Seronok sebenarnya berada di atas.. So, janganlah kecewa k.

Gambar yang terakhir yang ingin saya tunjukkan ini pula kedudukan saya semasa Konvensyen Pakatan Rakyat yang lepas di Auditorium MBSA. Dalam gambar ini, saya berada di barisan tengah. Lebih kurang 6 7 seat dari hadapan. Nampak jelas je. Dan lebih seronok kerana dapat melihat keseluruhan penonton yang ada di hadapan.

Hope sahabat sekalian maklum. Inshaallah, tak lama lagi penganjur call la. Kalian tanya sahaja apa yang kalian mahu. Tidak kiralah samada berkaitan tempat duduk, atau juga bertanya bolehkah membawa anak kecil masuk dan lain-lain.

Jumpa saya semasa 15 hb ya. Inshaallah, we'll find the way.

Updated 12.59 pm - 24 September 2010

Saya sudah jumpa susun atur seat semasa Showcase. Sila rujuk gambar di bawah :


Pictures credit to : Hakim Ishak
--------------------------------------------------------------------------------------

Note :
Anda ada sesuatu yang ingin disampaikan kepada Maher Zain melalui ucapan? Jika ya, anda boleh menyertai kami dengan membaca kisahnya di sini : [link]

Anda mahu bersama-sama saya dan peminat Maher Zain memakai T-Shirt MZM-FC di malam Konsert? Ayuh bersama-sama kami dengan menempah T-Shirt MZM-FC di sini : [link]

Info lanjut berkaitan Showcse Maher Zain, anda boleh klik di sini : [link]

Mahu lirik lagu Maher Zain? Boleh je. Anda klik sini pula : [link]

Masih belum menyertai Maher Zain Malaysian Fan Club (MZM-FC) di facebook? Jika ya, sila berbuat demikian dengan klik like di sini [link]

Thursday, September 23, 2010

Apa kesalahan 'WANITA NINJA' itu hingga beliau DIAIBKAN?

Salam perpaduan. Mood Maher Zain aku hilang bila nak mulakan bicara bagi entri kali ni. Rasa serba salah. Patut ke aku ketengahkan. Atau patut ke aku diamkan diri. Ini bukan kali pertama sahabat facebook aku ini memburuk-burukkan bekas suaminya. Dah berkali-kali. Namun kali ini aku rasa bersubahat pula kalau biarkan ia berterusan tanpa pengetahuan pihak yang satu lagi. Aku nekad, aku kena dedahkan juga. Maaf sahabat facebook ku, tidak terniat untuk aku memburukkan kamu, aku tahu jika aku memberi pendapat dalam wall post kamu di bawah ini, pasti komen aku akan di delete. Dan mungkin lebih teruk aku akan di remove dari sahabat facebook mu.

Sebelum pihak media menghebah dan memburukkan lagi keadaan, perlu bagi aku mengutarakan apa yang berlaku :

Ya, tidak ada masalah untuk meminta pendapat sahabat facebook mu akan masalah yang melanda dirimu. Tetapi janganlah sampai menggelar wanita yang berpurdah itu "NINJA". Ini tidak boleh diterima! Kamu wanita, ninja itu pun wanita, takkanlah kamu tidak punyai hati yang sama? Ayat apa ini : "BERLAGAK ALIM MACAM NINJA??" Lagi satu :"DALAM HATI BUSUK MEMBURUKKAN ORANG LAIN??" --> Hebatnya, boleh baca hati orang lain.

Bila kamu masukkan wall post ini, sudah pasti menderu-deru komen yang diterima. Percayalah, mereka memberi komen tanpa mengetahui isu yang sebenar. It's not fair bila kenyataan di sebelah pihak sahaja, sedangkan pihak yang sana mendiamkan diri. Maka, sahabat-sahabat facebook mu yang lain terus memberikan respon :

Apa salah 'wanita ninja' itu? Hingga dia diaibkan sebegini rupa di fb? Kamu boleh bermaharajalela sebab beliau tidak ada akaun fb utk menjawab? Atau kamu memang sengaja untuk mengaibkan 'wanita ninja' tersebut. Atau juga kamu mahu ia menjadi satu drama yang panjang seumpama perang cyber Fasha Sandha dan Nora Danish?

Bila melihat sahabat-sahabat facebook mu memburukkan wanita ninja tersebut, kamu semakin galak memanaskan keadaan. Apa ini?

Bila diteruskan, makin teruk komen-komen yang diberi oleh sahabat-sahabat facebook kamu. Aku tidak boleh terima! Suami wanita ninja pula menjadi mangsa.

Macam syaitan? Astaghfirullah. Kalaulah wanita ninja itu membacanya.. :((

Astaghfirullah..Makin menjadi-jadi.. :((

Astaghfirullah.. Speechless.. :((

Lihatlah apa yang diperolehi dari wall post yang beliau keluarkan..Agak-agak dia puas hati ke wanita ninja dan suaminya dihina??

Astaghfirullah.. Makin melampau.. :((

Allah Lebih Mengetahui...

Untuk kamu wahai sahabat : "Cukup2lah m'hina,mngumpat & m'aibkan orang lain..Igt,klau kita X tau hal sbnr,jgn simply bt fitnah & gna FB utk mlepaskn amarah anda..Plg sadis skali,mrk yg mbaca status anda trus mnerus psalahkan insan yg x tau apa2 tu & backup anda habis2an tnpa selidik d antr 2 belah pihak..Kejamnya!Rupanya nilah sikap anda ye..patu...tlh rmhtga anda xkekal!Dunia ni mmg pnuh sandiwara..ninja pn ninjalah asalkn hidup diberkati!Amin..." - Eda Pasha

Ambillah pengajaran dari video ini :Selesaikanlah dengan cara yang baik...Allah akan menolong.. Inshaallah, we'll find the way..

Note :
1) Siapa wanita ninja ini?
2) Siapa Ustaz yang menjadi isteri kepada wanita ninja?
3) Dan siapa empunya gerangan facebook yang dinyatakan di atas?

Mudah sahaja jawapannya, mereka PUBLIC FIGURE!

Download:
FLVMP43GP
Download:
FLVMP43GP
Download:
FLVMP43GP

Jodoh Itu Kita Yang Pilih!

Sejarah. Jam 3.05 pagi 23 September 2010 saya telah membaca satu ulasan di facebook yang cukup-cukup menyentap jiwa. Ya, persoalan yang sering bermain-main di minda, sering terngiang-ngiang di telinga, sering melingkari minda telah terjawab. Terima kasih yang tidak terhingga kepada Ustaz Fahrin Badry kerana menjernihkan kefahaman saya perihal jodoh. Ulasan beliau :

"Allah menegaskan supaya kita menghindari zina, namun usaha untuk mengenali terlebih dahulu calon isteri itu WAJIB dilakukan. Kita boleh berserah 100% kepada Allah tetapi kemudian hari kita menyalahkan pula Allah atas kesilapan jodoh kita itu nanti. Jodoh kita sebenarnya ramai, mana satu kita pilih, itu bukan urusan Allah. Urusan Allah adalah menetapkan jodoh kita, yang membuat pilihan adalah manusia itu sendiri.

Sama seperti beragama, Allah memberi garis panduan dan hukum hakam agar manusia itu selama dengan agamaNya (Islam), namun, pilihan beragama itu terletak ditangan manusia itu sendiri. Jika tersasar, maka nerakalah tempatnya. Begitulah dengan JODOH, REZEKI dan MAUT. Memang sejak azali ianya telah ditetapkan tetapi manusia itu berhak memlilih agar Qada dan Qadar dirinya tidak pada akhirnya Allah yang dipersalahkan. Saya tidak bersetuju JODOH datang tanpa usaha.

Jodoh itu sama seperti Rezeki dan juga ajal maut. Jika kita malas berusaha mencari sesuap nasi, nasi tidak akan datang sendiri kepada kita, begitu juga ajal maut, kita mabuk dan kemudian memandu dengan cuai, akhirnya berlaku kemalangan yang mana berpunca dari pilihan kita sendiri. Allah hanya menetapkan keputusan keatas 3 perkara ini. Semuanya mesti dibuat pilihan dan nilaian oleh kita sendiri.

Menghadiri kuliah agama kerana ada 'bunga' yang diminatinya itu juga tidak salah kerana bertemu di majlis Ilmiah dan bersaksikan puluhan manusia lain tidak mendatangkan mudarat kepada kita. Itu sebenarnya usaha yang baik. Mana mungkin kita menemui EMAS PERMATA jika dicari dalam TONG SAMPAH...Mungkin ada berlaku sedemikian tetapi it's only 1 in a Trillion. Sangat kecil nisbahnya. Dont be afraid of JODOH.

Usaha, Berdoa dan kemudian Tawakallah kepada Allah. Itu baru tepat. Ia bukan HARAM sebagaimana maksud firman Allah berhubung mendekati zina itu.
"

Mashaallah. Ini benar-benar satu ilmu yang berharga. Allahumma Zauwijni Zaujahi Solehah Mukminah Kamilah wa Jamilah. Amin...

Syukran Miss Rina Salleh kerana sudi menjadikan wall beliau sbg tapak diskusi di facebook..:) Moga sukses dalam GM3..

Tuesday, September 21, 2010

Projek Buku Mesej Maher Zain!

By : Firuz Akhtar (co Admin MZM-FC)

Time : Today at 8:30am - October 4 at 11:00pm

Location : Peminat Maher Zain seluruh dunia

Assalamualaikum semua. Insya Allah seperti yang dirancangkan Maher Zain akan mengadakan konsert Save The Soul di Shah Alam pada 14 dan 15 Oktober ini. Admin Akhi Fairuz ada buka peluang untuk peminat menempah t-shirt MZM FC. Sila rujuk http://tafsir-sipenulis.blogspot.com/2010/09/showcase-maher-zain-mzm-fc-t-shirt.html untuk maklumat lengkap mengenai konsert dan tempahan t-shirt.

Sebagai admin, saya juga rasa terpanggil untuk... membuat projek. Rasa bersalah sebab tak boleh membantu Akhi Fairuz di Malaysia. Selain projek t-shirt MZM FC, di sini saya nak mengumumkan projek terbaru bernama ‘Projek Buku Mesej untuk Maher Zain’ atau ‘Message Book Project for Maher Zain.’

Buku mesej? Biar betul? Macam pelik je? Sabar…biar saya terangkan dulu. Anda teringin nak beri hadiah pada Maher Zain yang sudi bertandang ke Malaysia untuk membuat konsert dakwah? Inilah peluang terbaik untuk anda. Kita hadiahkan buku mesej yang berisi ucapan, doa, harapan, kata semangat, gambar kepada Maher Zain. Cuba bandingkan antara kad raya elektronik dan kad raya yang dipos. Memanglah kad raya elektronik itu lebih memudahkan dan mengurangkan kos tapi kad raya yang dipos ada lebih rasa nostalgianya. Boleh simpan sebagai kenang-kenangan. Boleh baca balik sambil tersenyum sorang-sorang….hehe~

Jadi marilah kita sama-sama jayakan projek ini. Insya Allah apabila buku itu dah siap, pihak admin MZM FC di Malaysia boleh sampaikan buku itu kepada Maher Zain. Saya yakin dia akan terharu dengan kesungguhan peminat yang menyokong karier seninya dalam berdakwah dan mungkin dia akan rasa terpanggil untuk singgah di Malaysia lagi. Well, who knows right? Don’t ever give up hope :)

Projek ini merupakan peluang terbaik untuk peminat ‘mendekati’ Maher Zain terutamanya mereka yang tidak dapat menghadiri konsert berkenaan.

Ok sekarang saya akan terangkan projek ini dengan lebih lanjut. Are you ready?! ;p

1) Sila tulis mesej anda berdasarkan format berikut =

Nama sebenar atau nama samaran:
Umur: (Optional)
Lokasi:
Mesej/Harapan/Doa/Kata semangat:
Gambar: (Optional) –gambar sendiri, gambar pakai t-shirt MZM FC, gambar album Maher Zain, gambar sendiri bergaya seperti Maher Zain, gambar bebas tapi perlu menjaga segala adab dan tata susila serta tidak mencetuskan kontroversi.

2) Pastikan keseluruhan mesej anda tidak melebihi daripada 100 patah perkataan. Boleh dikira perkataan secara manual atau kira menggunakan Microsoft Word.

3) Anda dibenarkan untuk menulis mesej dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Arab sahaja. Kalau tulis Bahasa Melayu tak boleh pula Maher Zain nak bacakan? Jangan bimbang akan kesalahan tatabahasa dalam Bahasa Inggeris atau Bahasa Arab kerana saya akan edit. Tapi kalau rasa susah juga, tulis sahaja dalam Bahasa Melayu dan saya akan terjemahkan dalam bahasa lain. Walau bagaimanapun seelok-eloknya tulis terus dalam BI atau BA, dan saya akan tolong edit untuk mempercepatkan dan memudahkan proses.

4) Ketika tulis mesej, bayangkan anda sedang bercakap dengan Maher Zain. Jangan tulis mesej dengan gambaran yang saya jadi orang tengah. Ini untuk memudahkan proses pengeditan.

5) Anda perlu mengedit gambar anda sendiri. Saya hanya akan mengedit dari segi bahasa sahaja. Pastikan gambar yang dihantar dalam formet jpeg sahaja.

6) Sila hantar mesej anda ke email berikut: mzmfc.usa@gmail.com Tulis di bahagian subject: Message Book Project for Maher Zain. Pastikan anda hantar pada email yang betul. Kalau silap tulis email, tak tahu nanti sampai ke mana…

7) Pastikan mesej anda dihantar sebagai email. Jangan hantar mesej dalam Microsoft Word.

8) Jika ada gambar yang nak dihantar, attachkan gambar tersebut bersama email.

9) Mesej berisi cacian, perlian, kekeliruan, kutukan atau apa-apa yang mengundang kontroversi adalah dilarang sama sekali.

Berikut adalah contoh yang boleh dijadijan sebagai rujukan:

Name: Sister Firuz Akhtar
Age: 26
Location: St. Louis, Missouri, USA
Message: Since the first time I heard your songs, I felt that I become nearer to Allah and Prophet Muhammad. The lyrics are meaningful and they reflect the real but unnoticed things in life. Thank you so much for your efforts to spread Islam’s love through your creative songs. May you will always have the strength and creativity to continue your da’wah. Barakallahu fik, Ya Maher Zain. Thank you again.

(Jumlah perkataan: 81 patah perkataan menurut kiraan Microsoft Word)

Perlu diingatkan yang ini hanya contoh sahaja. Ini saja yang keluar dari otak saya masa ni….hehe~ Anda boleh menulis mesej yang lebih santai atau lebih serius. Terpulang pada anda. Ingat tau, jangan rasa takut-takut tulis mesej tu. Kalau tulis Bahasa Melayu, saya akan terjemahkan. Jangan bimbang ok?

Saya akan tengok dulu bagaimana sambutan untuk projek ini. Diharapkan ramai dapat bergabung tenaga untuk menjayakan projek hadiah untuk Maher Zain. Ini merupakan tanda terima kasih kita pada dia yang berkongsi lagu-lagu berdakwah yang berkualiti. Semoga projek kita diberkati oleh Allah. Amiiiin.

Buku mesej atau buku skrap ini akan diprint dan dibinding sebelum diserahkan pada Maher Zain. Walau bagaimanapun, kalau anda mahu kita menghadiahkan buku mesej yang mempunyai kualiti yang baik seperti gambar berwarna, tulisan berwarna, kulit buku yang cantik dan sebagainya, maka belanjanya perlu lebih sedikit lah. Oleh itu, jika ada sesiapa yang sudi menderma untuk kos buku mesej ini, boleh lah menderma di akaun tersebut: [Akan dimaklumkan kemudian]

Kemudian sila hantar email kepada mzmfc.usa@gmail.com untuk memberitahu saya berapa banyak anda derma supaya tak timbul kekeliruan dalam menguruskan wang. Insya Allah kalau ada duit derma lebih, duit itu akan didermakan untuk Palestin.

Insya Allah apabila buku mesej itu telah siap, saya akan scan dan paparkan di halaman MZM FC di facebook. Kemudian anda bole print sendiri untuk simpanan peribadi.

Tarikh tutup untuk penghantaran mesej ke emel yang dinyatakan adalah pada 4 Oktober 2010, waktu 11PM CST. Pada semua ahli MZM FC di seluruh dunia, sila kira masa di tempat masing-masing dengan betul. Jangan terlambat hantar emel kerana saya perlu banyak masa untuk edit dan susun segalanya di samping tanggungjawab di universiti yang banyak. Pada mereka yang berada di Malaysia, tarikh tutup adalah pada 5 Oktober 2010, pukul 12 tengah hari.

Mari kita sama-sama jayakan projek ini. Allahu Akbar!

Original Posted : klik di sini [link]

Rujukan : Berkenaan Showcase di Shah Alam, klik di sini [link]
Rujukan : Berkenaan Showcase di Kelantan, klik di sini [link]
Rujukan : Berkenaan tempahan T-Shirt MZM-FC, klik di sini [link]
Rujukan : Maher Zain Malaysian Fan Club (MZM-FC), klik di sini [link]

Showcase Maher Zain di Kelantan!

Salam. Maher Zain akan ke Kelantan! Melalui Ustaz Nik Mohamad Abduh :2 perkara di sini :

1- Pengesahan perkara ini akan dimaklumkan kemudian
2- Tempat juga akan dimaklumkan kemudian

Yang dah confirm :
1- Bertemu peminat di Brunei - 2 Oktober 2010
2- Sebagai artis jemputan untuk Konsert di UIA - 6 Oktober 2010
3- Showcase di Auditorium MBSA Shah Alam - 14 & 15 Oktober 2010

Yang masih belum confirm :
1- Schedule penuh beliau semasa di Malaysia
2- Tarikh Showcase di Kelantan (Khabarnya 8 Oktober 2010 dan mempertemukan Maher Zain dan Amy Seacrh)

Yang betul-betul confirm :
Tempahan T-Shirt MZM-FC! Hubungi saya di akaun Akhi Fairuz Al-Jengkari di fb. Saya akan maklumkan kepada anda cara-cara tempahan t-shirt ini.


Tempahan dibuka sehingga 26 September 2010. Pastikan anda menjadi salah seorang penonton yang memakai T-shirt ini semasa Showcase beliau di Shah Alam. Inshaallah.

Rujuk : Maher Zain Malaysian Fan Club (MZM-FC)

Note :
Tak sabar rasanya melihat pertemuan antara Maher Zain dan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat. Takbir!!

Monday, September 20, 2010

Showcase Maher Zain & MZM-FC T-Shirt : Merungkai Persoalan!

Salam. Save The Soul. Inilah intipati Showcase Maher Zain di Shah Alam, this October. Showcase yang dianjurkan oleh Raudhatus Sakinah ini cukup-cukup beerti bagi fans Maher Zain di Malaysia. Sebagai Admin Maher Zain Malaysian Fan Club (MZM-FC), saya cukup-cukup teruja dengan penambahan ahli kelab semenjak ia ditubuhkan di facebook pada 13 Ogos 2010. Kini jumlah fans menghampiri 10,000 orang, dijangkakan jumlah ini akan meningkat dan terus meningkat, seiring penambahan jumlah pengguna facebook, serta seiring penambahan peminat Maher Zain di Malaysia.

Apa yang perlu anda tahu berkaitan Showcase Maher Zain di Malaysia?

a) Akan diadakan di Auditorium MBSA Shah Alam
b) Bermula jam 8.00 malam hingga 11.00 malam
c) Diadakan pada 14 Oktober dan 15 Oktober 2010
d) Harga tiket ialah RM 200, RM 150, RM 100 dan RM 70
e) Boleh booking tiket melalui penganjur :
i) Raudhatus Sakinah (03-41089669)
ii) My Event (03-55110650)
iii) Inteam Record (03-62736393)
f) Kaedah pembayaran tiket akan dimaklumkan oleh pihak penganjur kemudiannya (Mereka akan hubungi anda)

Permasalahan yang seringkali timbul :

a) Nak tempah tiket melalui admin MZM-FC
Maaf, kami bukan penganjur. Saya, Admin Nur Shahidat dan Admin Firuz Akhtar hanya admin. Semasa saya menghubungi pihak Raudhatus Sakinah, ada juga saya minta pihak mereka menyelitkan maklumat semasa berkaitan tempahan tiket dan lain-lain ke dalam MZM-FC di Facebook. Namun masih belum ada respon. Mungkin mereka terlalu sibuk menjawab panggilan peminat Maher Zain yang ingin menempah tiket. (Updated : Pada jam 12.30 pm bertarikh 21 September 2010, pihak Raudhatus Sakinah telah maklumkan berkaitan tiket di MZM-FC di fb. Terima kasih diucapkan)
---------------------------------------
Updated terkini 3.45 pm 21 September 2010 : Tempahan tiket semakin menggalakkan --> 15TH OCTOBER = 0 TIKET RM200, 19 TIKET RM150, 0 TIKET RM100, 349 TIKET RM70

14TH OCTOBER = 24 TIKET RM200
, 188 TIKET RM150, 230 TIKET RM100, 672 TIKET RM70
--------------------------------------
Updated 5.14 pm 21 September 2010 : 14TH OCTOBER = TIKET RM200 – 17 keping, TIKET RM150 – 182 keping, TIKET RM100 – 223 keping, TIKET RM70 – 671 keping

15TH OCTOBER : TIKET RM200 – FULLY BOOKED!, TIKET RM150 – 5 keping, TIKET RM100 – FULLY BOOKED!
, TIKET RM70 – 320 keping
-------------------------------------
Updated 6.47 pm : Baki Tempahan Tiket Showcase MZ 6.10pm 21st Septmber14TH OCTOBER TIKET --> RM200 - 17 keping, TIKET RM150 - 170 keping, TIKET RM100 - 210 keping, TIKET RM70 - 662 keping

15TH OCTOBER
--> TIKET RM200 - FULLY BOOKED!! TIKET RM150 - FULLY BOOKED!! TIKET RM100 - FULLY BOOKED!! TIKET RM70 - 297 keping
---------------------------------------

b) Meminta admin MZM-FC menerangkan susun atur Auditorium MBSA mengikut bayaran tiket
Maaf, kami tidak tahu. Namun jika ikut logik, tiket berharga RM 200, mesti di depan. Dan tiket berharga RM 70, mungkin di belakang atau di atas. Untuk membayangkan kedudukan penonton, anda perlu membayangkan suasana perjalanan Program Mentor TV3. Mereka seringkali menggunakan Auditorium MBSA untuk konsert.

c) Apa beza 14 hb dan 15 hb
Sama je. Maher Zain juga yang menyanyi. Harus diingat, hanya terdapat 1400 seat sahaja yang ada di Auditorium MBSA. Saya telah semak perkara ini di laman web mereka sendiri. Ya, memang benar, seat hanya 1400. Oleh yang demikian, saya beranggapan pihak penganjur adakannya selama 2 hari kerana mahu memberi peluang kepada 1400 yang lain terlibat sama dengan konsert.

d) Kenapa tiket mahal sangat?
Amboi, mentang-mentang la Maher Zain nyanyi lagu dakwah, kamu nak murah-murah. Kalau Lady Gaga dan lain-lain artis Hollywood, beribu-beribu harga tiket pun sanggup beli. Ingat, banyak kos yang perlu ditanggung dalam menjayakan konsert ini. Lagipun, konsert ini majlis yang baik. Lagu-lagu yang dibawa mengajak kita mendekatkan diri dengan penghayatan Islam. Bukannya mengajak ke lubuk syaitan seperti Lady Gagagagagap.

e) Kenapa tak buat di tempat yang besar? Maybe Stadium Bukit Jalil?
Ya, jangan kata Stadium, yang lebih baik dari tu pun penganjur boleh buat. Namun saya nampak kekurangan sponsor dari syarikat-syarikat ternama menyebabkan ia sukar berlaku. Mungkin pihak Celcom dan lain-lain tidak nampak lagi aura yang ada pada Maher Zain. Maklumlah, mereka hanya suka menaja artis dari seberang sahaja.

f) MZM-Fc tak buat t-shirt ke?
Ha, soalan ni yang ditunggu-tunggu ni..hehehe..

T-Shirt MZM-FC

Baiklah, untuk tempahan t-shirt, urusannya dikendalikan oleh saya sendiri, Admin Akhi Fairuz. Rujuk gambar di bawah :

Bermula 20 September, saya telah meletakkan gambar ini sebagai Profile Picture MZM-FC. Ini kerana bagi memudahkan fans mengetahui tempahan t-shirt. Maklumlah, bukan semua online hari-hari. Ada pula yang baru menyertai MZM-FC.

Apa yang perlu anda tahu berkaitan T-Shirt MZM-FC?

a) Warna Putih
b) Ada lengan panjang (grip) dan ada lengan pendek
c) Tempahan dibuka dari 18 September 2010 hingga 26 September 2010.

Persoalan timbul, kenapa tidak buat warna hitam? Kenapa tempahan sehingga 26 September sahaja? Kenapa itu, kenapa ini. Dan kenapa kenapa yang lain.

Begini, untuk t-shirt edisi yang pertama warna putih. Edisi yang kedua dan seterusnya inshaallah warna hitam dan lain-lain. Bukan setakat warna, edisi berkolar dan lain-lain akan menyusul. Baik, kenapa sehingga 26 September? Ooo.. semua sudah maklum konsert Maher Zain akan berlangsung pada 14 dan 15hb Oktober. Target saya sebelum konsert bermula, t-shirt telah ada di tangan anda. Sebab itu 26 hb adalah hari terakhir tempahan. 27 hb saya hantar tempahan. Dan inshaallah, selepas 2 minggu akan siap. Saya akan pos t-shirt yang ditempah pada hari Isnin atau Selasa (11 atau 12 Oktober 2010), beberapa hari sebelum konsert berlangsung. Doa-doakan supaya dapat menepati masa.

Baik, semasa konsert itu, saya mahu sangat melihat warga MZM-FC memakai t-shirt ini. Tidak mustahil ia akan berlaku kan..Untuk jangka masa panjang, mana tahu Maher Zain akan datang lagi ke Malaysia untuk membuat rakaman klip video atau juga melancarkan albumnya yang kedua setelah melihat sokongan yang cukup luar biasa dari fan beliau di Malaysia.. :)

Lihat gambar di bawah. Saya dan rakan saya sedang bergaya dengan t-shirt MZM-FC. Ini 2 sample yang saya tempah awal untuk memudahkan kalian berimaginasi memakainya. hahaha..

Lengan pendek : RM 26
Lengan panjang : Rm 29

Akhirnya, jika anda berminat dengan t-shirt ini, mahu memilikinya, mahu menjadikan ia koleksi anda, mahu bersama-sama saya memakainya ketika waktu konsert, ayuh hubungi saya secepat mungkin di facebook. Saya akan terangkan lebih lanjut proses tempahan.

Inbox saya di : Akhi Fairuz Al-Jengkari
atau hubungi saya di talian 019-6348394

Nota :
a) Untuk jangka panjang, MZM-FC ini perlu ada penaung, pengerusi dan lain-lain. Saya dan rakan-rakan admin amat-amat berharap agar pihak Inteam Record dapat menjadikan ia suatu kenyataan. Maklumlah, saya di Segamat Johor (satu kampung dengan Abang Rahim Inteam), Admin Nur Shahidat di UIA, dan admin Firuz di USA. Makanya, sukar untuk merangka apa jua program yang melibatkan Maher Zain. Lebih aula pihak Inteam Record yang menyelia perjalanan MZM-FC ini. Baru lah ia jadi LEGAL dan boleh bergerak di alam nyata.

b) Saya yakin suatu hari nanti MZM-FC akan menjadi suatu entiti yang dikenali oleh warga dunia.

c) Dan saya juga yakin Maher Zain amat-amat berbesar hati dengan usaha admin MZM-FC menyediakan T-shirt walaupun ura-ura menyatakan pihak Awakening tidak selesa mendengar berkaitan T-shirt ini. Wallauallam. Benda yang baik inshaallah Allah tolong. Inshaallah, We'll find the way..

Akhir kalam, diharap sebarang persoalan berkaitan konsert dan t-shirt telah terjawab. Jika ahli MZM-FC di facebook berterusan menyatakan soalan-soalan yang saya telah jawab di atas, saya tidak segan silu akan melampirkan link blog saya ini untuk tatapan. :)

Allahuakhbar!
Allahuakhbar!
Allahuakhbar!
Palestine Will Be Free!

Khas Untuk Sahabat Ku..Terima kasih kerana sudi menjadi sahabat saya di blog ini. Terima kasih kerana sudi menjenguk. Terima kasih kerana sudi membaca. Terima kasih kerana sudi share link dari blog ni ke facebook. Terima kasih kerana sudi share sesetengah artikel di dalam blog ini ke blog anda. Terima kasih segalanya. I love you all.. :)

Sunday, September 19, 2010

Mesra : Imam Muda Asyraf dan Lim Guan Eng!


Karpal Singh wajar berbangga kerana Imam Muda Asyraf merupakan anak kelahiran Bukit Gelugor, Parlimen beliau sendiri..

Menerima Sijil Penghargaan daripada Kerajaan Negeri melalui CM Lim Guan Eng.

"Imam Muda, ini untuk hang. Baca molek-molek naa.. "
"Betul betul betul.."

"Teruskan berdakwah kepada anak muda ya.."
"Baiklah YB"..

Sunguh-sungguh terharu! Tahniah Pas Kawasan Bukit Gelugor kerana mempertemukan mereka di dalam Majlis Rumah terbuka Pas Kawasan..

Seruan Senyum Kambing Mingguan Malaysia Disambut !

Mingguan Malaysia melalui ruangan Senyum Kambing :

Lalu dijawab terus oleh Setiausaha Akhbar TG Nik Aziz melalui fan page : Nik Abdul Aziz Nik Mat

Ulasan : Salahkah seorang ibu berkata kepada anaknya, "Ibu tak bangga kamu belajar tinggi, tapi ibu bangga kalau kamu berakhlak mulia..". Seorang yang waras dan tahu bahasa tidak akan menganggap kenyataan itu salah. Maksud si ibu ialah akhlak lebih mulia dari pelajaran yang tinggi. Demikianlah apabila Tuan Guru Nik Aziz berkata, "Saya tidak bangga menjadi Melayu, tetapi saya bangga menjadi seorang Islam.." Golongan yang waras tahu menilai maksud mudah ini. Nampaknya Mingguan Malaysia tidak termasuk dalam golongan itu. Alahai Mingguan...

Namun ada spesis yang sama tuli dan bodoh mempertikaikan kebenaran kata-kata TG Nik Aziz. Spin semahu mungkin lantas menunjukkan kebodohan mereka. Siapa lagi kalau bukan page APC di facebook. Lihat apa yang mereka post :

Dan perhatikan komen-komen fans APC yang sempat aku print screen :

[Siapa yang bodoh? Baca ni biodata TG Nik Aziz : [link], [wikipedia], dan ini [wikipedia 2] | Seseorang menjadi musuh kepada sesuatu yang tidak diketahuinya|]

[KIMMA tu tak sedar diri. Jangan kata dalam KIMMA, dalam UMNO pun banyak mengaku Melayu walaupun Bukan Melayu. Yang lebih lucu, kenyataan Ketua UMNO Bukit Bendera yang lepas yang berbau perkauman, walhal atuknya juga bukan dari Tanah Melayu. Dasar tak sedar diri! ]

[Semua melayu beragama Islam? Siapa yang ajar kau? Diri sendiri yang berfikiran cetek, kata orang lain pula. Melayu Murtad : Harussani Zakaria - Azhar Mansor, 100,000 orang Islam termasuk usatzah murtad dan lain-lain]

[Primitif. Berkaitan hak orang melayu semuanya terjamin di dalam perlembagaan. Sila rujuk tulisan Prof Aziz Bari.]

[Kenyataan TG Nik Aziz tu dia menyesali menjadi seorang Melayu ke? Payah sungguh kalau tak faham bahasa kiasan ni]

[Kau ke anjing?]

[wow! ni hasil kajian dari mana ni? Melayu bangsa bongsu terakhir? Dari verse mana dalam al-quran kamu ambil ni? Setahu aku Alif Mim Nun Tendang Wau = SARKIS]

[Kah kah kah. Apa punya komen la budak ni. Bangga kerana lahir sebagai Islam dikatakan kenyataan menyekutukan Allah?]

[Siapa yang tiada iman? Berbangga dilahirkan sebagai seorang Islam dianggap kenyataan orang tidak ada iman? Bangsa tak ke mana-mana la]

[Hebat konklusi. Mana-mana bangsa di dunia ada baik dan ada jahat la. Islam je penyelamat. Dangkal sungguh]


“ Iblis telah berjanji akan menjadikan kemungkaran (kezaliman dan kesesatan) itu nampak baik dan selesa pada pandangan manusia yang berjaya disesatkanya”. - Al Hijr (39)

"SAYA TIDAK BANGGA MENJADI SEORANG MELAYU, TETAPI SAYA BANGGA MENJADI SEORANG ISLAM" *Sigh

Once Upon A Time...

Seusai menunaikan solat :

Gambar menceritakan segalanya....

Di salah sebuah masjid di Negeri Cik Siti Wan Kembang...

Memandu sendiri..

INILAH KISAH RAJA DI NEGERI CIK SITI WAN KEMBANG. KDYMMM SULTAN MUHAMMAD FARIS PETRA DENGAN KETUA KERAJAANNYA TUAN GURU DATUK NIK ABDUL AZIZ NIK MAT.

ALLAHUAKHBAR!
ALLAHUAKHBAR!
ALLAHUAKHBAR!

~speechless~