Geng

Tuesday, May 11, 2010

Tiada Tips Menjawab Soalan Untuk Kamu Pada Hari Ini Saiful

Sumber : Malaysiakini

Perbicaraan kes liwat ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersambung hari ini dengan peguambela , Karpal Singh menyoal balas pengadu, Saiful Bukhari Azlan.

Karpal berhujah oleh kerana Saiful mendakwa hubungan seks yang dilakukan itu adalah tanpa kerelaannya, manakala Anwar pula didakwa menurut Seksyen 377b atas kesalahan mengadakan hubungan di luar tabii, maka berlaku percanggahan antara dakwaan dan kenyataan Saiful.

"Memang pasti ada kesilapan berhubung dakwaan, dan perlu untuk melihat semula kenyataan yang dirakamkan.

"Di Malaysia, kita ketahui hubungan seks antara lelaki dengan lelaki walaupun dengan kerelaan adalah satu kesalahan. Bagaiamanapun, saksi telah berulangkali berkata dan menegaskan bahawa perhubungan seks itu tanpa kerelaaanya,” kata Karpal.

Katanya lagi, penyiasatan sepatutnya dijalankan mengikut seksyen 377c.

Karpal kemudiannya berkata Saiful menipu dan cuba mencabar keboleh-percayaan atau kewibawaannya sebagai saksi.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Mohd Zabidin Mohd Diah berkata ini kali pertama perkara seumpama itu timbul - tertuduh didakwa dengan hubungan seks (liwat) secara rela sedangkan bukti yang dikemukakan menunjukkan ia dilakukan tanpa rela.

Beliau kemudiannya menangguhkan perbicaraan sehingga esok dan akan memutuskan sama ada membenarkan pemohonan peguam bela untuk mendapatkan kenyataan beramaran Saiful.

Sebelum itu, Saiful memberitahu mahkamah bahawa pegawai penyiasat, DSP Jude Pereira adalah anggota polis tunggal yang mengambil kenyataanya. Dia tidak dapat mengingat jumlah kenyataan yang diberikan kepada polis.

"Setiap kali, kenyataan itu dirakamkan di balai polis Brickfield dan juga tempat lain.

"Kenyataan pertama dirakamkan pada 29 Jun 2008,” kata Saiful dengan menekankan bahawa dalam kenyataan itu, dia memaklumkan bahawa dia diliwat tanpa kerelaan.

Ditanya oleh peguam, Karpal Singh sama ada dia membuat kenyataan itu di luar mahkamah, saksi itu berkata dia tidak ingat.

Awal pagi tadi, keadaan di luar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur kecoh apabila beberapa pemyokong Anwar cuba meloloskan diri untuk memasuki dewan perbicaraan walaupun tidak mempunyai pas masuk

Turut mengiringi Anwar adalah isterinya, Datin Seri Wan Azizah Wan Ibrahim, presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Ketua Pemuda PAS, Nasrudin Tantawi.

Anwar, 63, didakwa meliwat Mohd Saiful, 25, di sebuah pangsapuri di Bukit Damansara di Kuala Lumpur pada 26 Jun 2008.

----------------------------------------------

Aku tak tahu nak tulis apa bro. Nak bagi tips seperti entri sebelum ini pun tidak boleh. Bagaimana ini ya, dakwaan secara sukarela, kenyataan secara paksa. Mahkamah kutip untuk dibicarakan tanpa ada kesan tusukan sebarang objek di lubang dubur kamu.

Muda-muda dah jadi macam ni. Umur kita sama bro. Aku lahir Bulan 8 Tahun 1985, kau pula lahir Bulan 7, juga tahun 1985. Aku meniti usia muda dengan caraku. Engkau meniti usia muda dengan caramu. Bagaimana kamu mahu berhadapan dengan masyarakat yang mengejimu? Saban minit, sumpah seranah dihamburkan berjuta manusia di Malaysia, bahkan di seluruh dunia yang mengikuti kes kamu melalui siaran Al-Jazeera, CNN, BBC dan lain-lain.

Esok bakal menjelma. Episod baru kes perbicaraan Sodomi II akan berlanjutan. Seminggu. Sebulan. Setahun. Mungkin Bertahun-tahun. Di mana kepuasan yang kamu kecapi? Habuan? Kesenangan?

Bagaimana kisah silam kamu ya. Seronokkah? Sedih? Dianiaya? Kurang kasih sayang? Dipukul? Aku yakin kisah silammu mencorakkan siapa kamu pada hari ini. Dari seorang hamba Allah yang tidak dikenali, membesar, menyambung pelajaran di Uniten, ditendang dari Universiti, bekerja dengan DSAI, mengaku diliwat, sehinggalah ke hari ini.

Di mana harga diri kamu?
Di mana maruah kamu?
Entahlah.

“ Sesungguhnya sebelum datangnya hari kiamat akan banyak kesaksian palsu dan disembunyikan kesaksian yang benar" - Riwayat Ahmad

No comments: